Katalog


Knjige možete nabaviti kod nas u Frankopanskoj 22, a možete ih
naručiti i putem webshopa ili nam jednostavno pošaljite e-mail.

Izdanja Što čitaš?

 

Napravite svoje bedževe!

Kontakt:

stocitas@stocitas.org

 

Što čitaš? webshop

 

Što čitaš?
antikvarijat i knjižara

pon-petak 10:00 - 20:00
sub i ned zatvoreno

Frankopanska 22
Zagreb

 

 

 

 

 

 

 

 

Ana Rajković:
ŠIRENJE BLUDNIH IDEJA U SLAVONIJI - Pojava anarhističkih ideja u radničkom pokretu Slavonije

[A5, 56 str., 20,00 kn]

Povijest anarhizma u Hrvatskoj i šire u regiji, gotovo je posve nepoznata. Ova publikacija je prilog istraživanju te povijesti, tim više što po prvi put izlazi s nizom novih podataka i imenima anarhista koji su djelovali na području Slavonije na prelazu s 19. na 20. stoljeće.
Radnički se pokret na području Slavonije, a time i anarhizam, razvijao u iznimno represivnim državnim okvirima Austro-Ugarske Monarhije.
Pojava anarhizma na slavonskom području veže se uz djelovanje trojice radnika: bravarskog pomoćnika Ignjata Graffa, krojača Ivana Zeppa te učitelja Miloša Krpana, čijim djelovanjem se bavi ova publikacija.

 

klikni za veću sliku!

Janko Polić Kamov :
IŠTIPANA HARTIJA

[A7+, 76 str., 35,00 kn]

Zbrika poezije Janka Polića Kamova Ištipana hartija, prva je knjiga poezije koju je objavio Što čitaš?. Također, ovo je prvo objavljivanje ove zbirke kao samostalnog naslova, nakon nešto više od sto godina, odnosno od Kamovljevog samizdata 1907. godine. Ištipana hartija je, baš poput ostale Kamovljeve poezije, nabijena emocijama, napadačka, ali i izrazito slikovita, direktna, te daleko ispred svog vremena. Na neki način, Kamov nagovještava umjetničko razdoblje koje dolazi, ali se ne uklapa u vrijeme u kojem živi.
Kamova, kao pjesnika kojem anarhizam nije stran, Što čitaš? objavljuje u potrazi za domaćim autorima koji su obilježili anarhistički i slobodarsku povijest naših krajeva, no nekako im je uvijek izmicala mogućnost da budu objavljeni u anarhističkom kontekstu. Upravo u tom duhu je ostvarena suradnja između izdavača, autora predgovora i ilustratora. Predgovor za ovo izdanje napisao je Vlado Martek, dok je naslovnica rad Doomsday Graphics.

 

Peter Gelderloos:
ANARHIJA JE MOGUĆA - primjeri anarhije u praksi

[A5, 196 str., 40,00 kn]

Rašireno je uvjerenje kako je anarhija prekrasna ideja, ali nepraktična i utopijska: ne bi mogla funkcionirati. Ali, naprotiv, anarhistička praksa već ima dugu povijest i često je dobro funkcionirala.
Kroz praktične primjere u povijesti i sadašnjosti, Peter Gelderloos pokazuje kako anarhija može funkcionirati sada i ovdje, te kako su anarhijska, nedržavna društva postojala duže i uspješnije od aktualne društvene strukture.
Kako se klimatske promjene, oskudica hrane i vode, nestabilnost tržišta i druge globalne krize pojačavaju, hijerarhijski modeli ne pokazuju se osobito održivima. Primjeri iz ove knjige pokazuju da anarhističko društvo može mnogo bolje osigurati zadovoljenje potreba i želja svih svojih članova.

 

J. Daniels:
ŽIVJELA REVOLUCIJA - Tintinove avanture

[A5, 176 str., 40,00 kn]

Tintin se vratio, ali ovaj put nije novinar i avanturist, već dečko iz kvarta, a vrijeme radnje je Britanija krajem osamdesetih godina dvadesetog stoljeća. Život je težak, pritisak šefova, vlasti, sindikata, poslovođa sve je jači, a moguće je preživjeti samo ako znaš uzvratiti udarac i boriti se za svoj život. Tintin ne voli raditi, uostalom, tko normalan to voli (pita se u stripu), ne voli da mu naređuju, rasiste ne podnosi, a kao i svi mladi, voli dobru zabavu i pokušava živjeti "punim plućima"... Uzbudljiva priča prepuna sukoba, krađa po dućanima, skvotiranja, bijesa i ljubavi, i iznad svega solidarnosti, čini ovo izdanje Tintina drugačijim i zanimljivim, bez obzira uzimate li knjigu u ruke zbog revolucije ili stripa.

 

Autor nepoznat:
BUFFY - anarhosindikalistkinja

[A4, 20 str., 10,00 kn]

Buffy, anarhistička strip junakinja još jednom vodi borbu protiv krvožednih kapitalista, koji su ovaj put pravi vampiri pa osim klasičnog iskorištavanja, svojim podanicima stvarno piju krv.
Buffy je, naravno, upravo ona Buffy na koju ste pomislili, strip koji je doživio i svoju ekranizaciju, ali u ovoj verziji ona nije tek tinejdžerka koja uz sve uobičajene aktivnosti tijekom noći ubija vampire, već se aktivno bori protiv rasizma, kapitalizma i uopće iskorištavanja, pri čemu ipak ubija vampire jer upravo oni su vodeći kapitalisti.
Ovaj strip će vas sigurno zabaviti, a osim toga, tu je i poseban dodatak pod naslovom "Tinejdžerska pop zvijezda", koji govori o glazbenoj industriji, propalim i prodanim idealima i ispraznosti pop kulture.
Riječ je o klasičnoj intervenciji u proizvode pop kulutre, što se popularizirali situacionisti tijekom šezedestih godina dvadesetog stoljeća, pa je Buffy umetanjem novog teksta u strip od ubojice vampira postala ubojica kapitalista, što spada u red klasičnih usporedbi, a i u našem jeziku nalazi uporište jer "krvopije" su uvijek oni koji iskorištavaju.

 

Angle J. Cappelletti :
ANARHISTIČKA IDEJA

[A6, 36 str., 5,00 kn]

Anarhistička ideja je jasno napisan i lako razumljiv pregled osnovnih anarhističkih ideja, načina djelovanja i pogleda na razne društvene pojave. Kroz tekst se prolazi lako, no nikako nije riječ o pojednostavljenom prikazu ideja, već o ozbiljnom prikazu, koji će biti zanimljiv onima koji se tek upoznaju s anarhističkom idejom, ali i onima koji već nešto znaju o njoj.
Angel J. Cappelletti, anarhist, profesor filozofije, sociologije i povijesti, te latinskog i grčkog jezika daje sistematičan pregled koji je mnogima pojasnio kako je ono o čemu već dugo sami razmišljaju upravo anarhistička ideja, iako to sami ne bi nikad nazvali anarhizmom. To je ujedno i najbolja preporuka za ovu knjižicu jer su se mnogi prepoznali u idejama koje opisuje, nakon čega su potražili istomišljenike...

 

Peter Gelderloos:
KAKO NENASILJE ŠTITI DRŽAVU

[A5, 112 str., 35,00 kn]

Pitanje nasilja i nenasilja stalno je prisutno unutar društvenih pokreta, a podjela na te dvije strategije i taktike predstavlja problem koji prelazi u ideološki sukob, dok Peter Gelderloos poziva na različitost taktika, tako da niti jedna nije isključena ili jedina prihvatljiva.
Društveni pokreti na zapadu već desetljećima gotovo bez iznimke prihvaćaju doktrinu i ideologiju pacifizma pa su današnji prosvjedi organizirani u suradnji s državom i njenim službama, što često znači da organizatori ne reagiraju na policijsko nasilje ili čak računaju na njega.
Ono što još više zabrinjava je da protivnici rata, okupacija i imperijalizma prestaju iskazivati solidarnost s pokretom otpora u okupiranoj zemlji, ukoliko on preraste u oružani sukob ili na drugi način izađe izvan okvira nenasilne/pacifističke ideologije.
Za anarhiste, sama država je nasilje, što znači da je država u stalnom sukobu s većim dijelom društva. Kako nenasilje štiti državu zato otvara pitanja učinkovitosti nenasilja u borbi protiv ugnjetavanja, zašto je pacifizam patrijarhalan i rasistički i, konačno, štiti li nenasilje državu?

 

Alfredo Maria Bonanno:
ANARHISTIČKA TENZIJA / KRITIKA SINDIKALIZMA / ORUŽANA RADOST
[A5, 126 str., 35,00 kn]

Alfredo Maria Bonanno već više od četredeset godina predstavlja izazov pokušajima normalizacije i kontrole društvenih pokreta, a kroz svoje teorijske tekstove i aktivnosti žestoko se suprotstavlja svim oblicima moći, autoriteta i ugnjetavanja. Uz to, prepoznaje važnost stalnog razvoja anarhizma i anarhističkih ideja, čemu daje važan doprinos kroz svoje radove, a u ovoj knjizi predstavljamo tri naslova.
Anarhistička tenzija je transkript govora održanog tijekom devedesetih u kojem, između ostalog, iznosi svoje viđenje anarhizma kao žive ideje koju ne čini teorija zapisana na papiru već ljudi koji tu ideju žive svaki dan i streme njenom ostvarenju.
Kritika sindikalizma je upravo ono što sam naslov govori. Donosi prikaz razvoja sindikalističkih ideja i različitih smjerova sindikalizma, kao i onoga što ih sve povezuje, sve jasno izneseno uz niz primjera iz prošlosti i sadašnjosti kapitalističkog razvoja.
Oružana radost je nastala kao tekst u specifičnom trenutku talijanske povijesti, no i danas, uz nužne napomene u predgovoru, predstavlja tekst koji autor ne bi mijenjao.
Uz prijevode originalnih tekstova konjiga sadrži i prijevode nekoliko predgovora različitim izdanjima u kojima autor govori o kontekstu u kojem su tekstovi nastali, reakcijama tada i prilikom kasniji izdanja, te skreće pažnju na promjene koje su se dogodile ili koje su sami tekstovi predvidjeli.

 

Dražen Šimleša:
KAKO POTROŠITI SVIJET- mala škola ratova za resurse

[A5, 84 str., 35,00 kn]

Dražen Šimleša u svojoj novoj knjizi Kako potrošiti svijet - mala škola ratova za resurse osebujnim stilom i na duhovit način, a uz vrlo konkretne i opsežne podatke i analize, govori o aktualnim problemima u svijetu pokrivajući teme kao što su ratovi za resurse i kapitalizam, koji je svijet doveo u još jednu krizu kojoj se ne nazire kraj.
I dok moćnici zadovoljno trljaju ruke svaki put kada skoči cijena nafte, siromašni samo postaju siromašniji, a svaki privid sigurnosti koju kapitalizam navodno nudi nestaje kao da nikada nije ni postojao. Svi smo mi žderači planete, a naš je potrošački način života zupčanik koji pokreće sustav i osigurava stalan rast. Međutim, rast ne može postojati zauvijek te nakon njega dolazi nagli pad, koji se nikada nije odrazio na život moćnika, nego na najniže slojeve društva. Oni to zovu ekonomskim krizama, a za nas ostale to je katastrofa na svakodnevnoj razini.
Svijet je u ratovima za resurse, a sukobi na Bliskom istoku, na kavkaskom području, baš kao i traženje novih neprijatelja, pokušaji su osiguravanja toliko željenih energenata koji pokreću sustav. U tom globalnom kaosu, jedini terorizam koji predstavlja stvarnu prijetnju jest onaj kapitalistički.
Ono što je svakako drugačije kod ove knjige je da osim što nudi dobre analize i podatke, nije pisana klasičnim, mogli bi reći suhim jezikom, već dok je čitate imate osjećaj da sjedite s autorom i pijete pivo dok on priča o globalnim problemima. Tako se u knjizi nerijetko pojavljuju dijelovi u kojima kao da osobno razgovara sa samim akterima, a ne suzdržava se niti ubacivanja epiteta i pridjeva, kao niti izjava poput "e, vala jeste kreteni..." kada govori o okupaciji Afganistana i kako NATO nije ništa naučio od Rusije.

 

Wendy-O Matik:
REDEFINIRANJE NAŠIH ODNOSA - smjernice za odgovoren otvorene odnose

[A5, 52 str., 30,00 kn]

Redefiniranje naših odnosa intrigantna je i korisna knjižica koja uvodi u beskrajne mogućnosti otvorenih odnosa. U društvu u kojem je monogamija bogom dani presedan i jedina prihvatljiva ljudska priroda, ona je više nego dobrodošla.
Pobija predrasude o otvorenim odnosima kao neodgovornim i površnim, te pokazuje kako upravo za njih treba maksimum odgovornosti, preispitivanja, iskrenosti i razgovora. Bit takvih odnosa je istinsko prijateljstvo utemeljeno na neograničenom povjerenju koje ne prestaje bez obzira na promjene unutar tog odnosa. Ako stvarno volimo nekog, taj odnos se nikad ne prekida, samo se razvija u drugačijim smjerovima i te osobe na drugačije načine i dalje sudjeluju u našim životima. Na taj način nema povrijeđenih, ni ostavljenih.
Wendy-O Matik iz vlastitog iskustva i iz iskustva svojih prijatelja pokazuje kako monogamija nije jedina, već samo jedna od mogućnosti i da s onu stranu ogledala postoji širok spektar varijacija kojima su jedini preduvjeti povjerenje i ljubav.
Za kraj samo izdvajamo jedan citat iz knjige (iako ih više to zaslužuje): "Ako se pita skeptika ili sumnjičavca može li ne-monogamni odnos funkcionirati, odgovor je ne."

 

Clifford Harper:
ANARHIJA - Grafički vodič

[A5, 204 str., 40,00 kn]

Prvo izdanje ove knjige smo objavili 2000. godine i tada je rasprodana, a zbog drugih izdanja nikako nije dolazila na red za novu nakladu. Ipak, 2008. godine smo odlučili objaviti novo izdanje.
Knjiga demisitificira ulogu anarhisitčkog pokreta u povijesti, jer je oobičajena slika anarhiste ili anarhistkinje izrazito negativna, prikazani su kao destruktivne osobe željne besmislenog uništavanja, a sve u svrhu ostvarivanja svog cilja - anarhije. Kada je riječ o tom cilju, najčešće definicije ovog društvenog uređenja su pune predrasuda, ponekad zlonamjernih, ponekad uzrokovanih neznanjem, ali uvijek prikazuju anarhiju kao kaos i uništavanje, dok je zapravo riječ o društvu blagostanja u kojem sve to nestaje.
Ovom knjigom Clifford Harper kroz sliku i riječ donosi drugačije viđenje anarhizma i anarhije. Ovo nije povijesna knjiga, već pregled anarhističke teorije i prakse, te onoga što je prethodilo anarhizmu kakav danas poznajemo. Ljudske težnje i napori za stvaranje slobodnog društva i života imaju dugu povijest koju ne treba zaboraviti.
Knjiga je pisana jednostavnim jezikom i predstavlja odličan izvor informacija za svakoga tko želi nešto više saznati o anarhističkim idejama.
Dodatna vrijednost ove knjige je više od dvije stotine ilustracija koje prate tekst. Riječ o prepoznatljivom stilu i vrsti ilustracija koje su obilježile cijeli niz anarhističkih događanja, manifestacija, raznih publikacija i knjiga.

 

Bruno Motik i Dražen Šimleša:
ZELENI ALATI ZA ODRŽIVU REVOLUCIJU

[A5, 208 str., 80,00 kn]

U suradnji ZMAG-a (Zelena mreža aktivističkih grupa) i Što čitaš?, objavljena je knjiga Zeleni alati za održivu revoluciju Brune Motika i Dražena Šimleše. Knjiga pokriva širok spektar praktičnih savjeta, te socijalnih, političkih i ekoloških motiva okretanju održivoj revoluciji.
Knjiga je koncipirana kao praktičan priručnik, baziran na osobnom iskustvu i znanju, odnosno znanjima prikupljenim tijekom nekoliko godina intenzivnog bavljenja permakulturom i svime što možemo vezati uz nju.
Detaljni opisi, savjeti i upute čine ovu knjigu važnim izvorom informacija za drugačiji život i uopće pristup proizvodnji, prijevozu, energetici... Od stvaranja permakulturnog vrta i pokretanja uređaja obnovljivim izvorima energije, sve do izrade eko-sapuna i izgradnje kuća na ekološki način, čini održivu revoluciju bližom, a ova knjiga vam samo daje pristup potrebnim alatima.
Često je kod ovakvih knjiga riječ o pozivu na štednju energije, odvajanje otpada i reciklažu, hodanje ili vožnju biciklom, međutim, ova knjiga odlazi nekoliko koraka dalje od toga. Umjesto da poziva na ovakve male (iako uvijek značajne) korake, ona pruža cijeli niz detaljnih uputa za okretanje održivosti u svačijem životu, bez obzira na prethodno iskustvo ili znanje.

 

Dražen Šimleša:
ČETVRTI SVJETSKI RAT
- globalni napad na život -
DRUGAČIJI SVIJET JE MOGUĆ!
- priče iz našeg dvorišta -

[B5, 356 str., 60,00 kn]

Četvrti svjetski rat/Drugačiji svijet je moguć! je nova knjiga Dražena Šimleše, podijeljena u dva dijela, gotovo dvije knjige, no tematski i sadržajno vezane, tako da su objavljene kao jedan naslov.
Prvi dio knjige pod naslovom "Četvrti svjetski rat - globalni napad na život" iscrpno i detaljno obrađuje temu globalizacije, globalnih institucija, ukratko "napadača na život", kako ih naziva sam autor. Termin "Četvrti svjetski rat" je naziv koji su prvi primjenili zapatisti, a ta definicija najbolje opisuje stanje u kojem se suvremeni svijet nalazi. U prvom dijelu knjige, autor donosi cijeli niz podataka i informacija o radu globalnih institucija, političkim, ekonomskim, društvenim i kulturnim posljedicama njihovog djelovanja, gdje činjenice izbjegavaju često prisutnu mistifikaciju kada se govori o "velikim zlim moćnicima".
Drugi dio knjige, pod naslovom "Drugačiji svijet je moguć!", bavi se obranom života, pa podnaslov "Priče iz našeg dvorišta" najbolje opisuje pristup toj temi. Umjesto da pristupa temi na način da iznosi neke teorijske mogućnosti i alternative postojećoj situaciji, autor govori o tzv. "običnim" ljudima, herojima svakodnevnog života i preživljavanja, konkretnim projektima koji pružaju otpor neoliberalnom kapitalizmu i kapitalizmu uopće, otpor globalnim moćnicima i njihovoj politici. Za razliku od čestog pristupa koji se bavi onime što bi se tek moglo raditi, ovdje je riječ o onome što se već radi, dakle, sada i ovdje posve mogućim i izvedivim projektima.
Prva, osnovna verzija teksta je nastala kao magisterijski rad, no nakon toga je tijekom godinu i pol dodatnog istraživanja i rada na tekstu nastala ova knjiga. Svakako je riječ o najopsežnijem istraživanju objavljenom kod nas, a osim izrazito velikog broja podataka i činjenica koje knjizi daju znanstvenu vrijednost, sve skupa je nadopunjeno autorskim komentarima i analizama, što tekst čini razumljivijim, ali i ne suhim kao što je to često slučaj sa sličnim znanstvenim radovima.
Globalna revolucija je odavno počela. Sad možete i saznati tko je sve njen dio i kako ste možda i vi već uključeni. Ili zašto bi trebali biti.

 

Dražen Šimleša:
SNAGA UTOPIJE
Anarhističke ideje i akcije u drugoj polovici
dvadesetog stoljeća

[A5, 264 str., 40,00 kn]

Suvremene anarhističke ideje i akcije kroz medije i druge oblike masovne komunikacije doživljavaju različite interpretacije, no svakako su opet izrazito prisutne, kako prije pet godina kada je objavljeno prvo izdanje Snage utopije, tako i danas. Često je tu riječ o mistifikaciji, krivim interpretacijama ili čak zlonamjernim podmetanjima, a za razliku od mnogih drugih političkih ideja, anarhistički pokret rijetko ima priliku javno objasniti svoja polazišta. To je bila i jedna od motivacija za nastanak ove knjige, barem njenog prvog izdanja.
Knjiga donosi pregled osnovnih anarhističkih ideja, stavova i vrijednosti, kao i smjerova unutar pokreta, što dodatno upotpunjuju pregledi nekih od najvažnijih i najvidljivijih akcija, koje su obilježile posljednjih pedesetak godina.
Drugo izdanje je znatno prošireno i dopunjeno kroz priloge nekoliko suradnika i suradnica (Goran Ivanović, Iva Kraljević, Robert Posavec i Marko Strpić), a za razliku od prvog izdanja, koje je bilo okrenuto uglavnom pokretu u svijetu, sada donosi i kratak pregled razvoja i djelovanja pokreta na lokalnoj razini.
Koliko nam je poznato, riječ je o prvoj ovakvoj knjizi u svijetu, barem kada je riječ o sveobuhvatnom pregledu suvremene anarhističke/slobodarske teorije i prakse.

Iz medija o ovom izdanju...

 

Noam Chomsky:
MEDIJI, PROPAGANDA I SISTEM [treće izdanje!]
[A5, 124 str., 35,00 kn
]

Knjiga Mediji, propaganda i sistem predstavlja svojevrstan uvod u analizu i kritiku medija Noama Chomskog. On se već tridesetak godina bavi proučavanjem medija, te ovaj zbornik predstavlja radove od osamdesetih do današnjih dana.
U razvijenim demokracijama, objašnjava Chomsky, narod se najefikasnije može kontrolirati kontroliranjem misli. Misli su one koje bi mogle odvesti do djela te ih je stoga potrebno držati na uzici. U svome dugogodišnjem radu, Chomsky razotkriva ulogu medija u cjelokupnome sustavu kontrole i nadziranja, kojim upravljaju megakorporacije, odnosno privatno bogatstvo. Po njemu, mediji imaju presudnu ulogu u sustavu indoktrinacije, zajedno s obrazovnim ustanovama, sveučilištima i koledžima, počevši već od najranijih dana, od samog vrtića. Sustav indoktrinacije jest taj koji nas uči kako se trebamo ponašati, što trebamo misliti i zastupati.

Iz medija o ovom izdanju...

 

Graham Burnett:
PERMAKULTURA
Vodič za početnike

[A5, 68 str., 30,00 kn]

Kod nas je objavljeno izrazito malo literature koja se bavi permakulturom, pa zato smatramo ovaj vodič izrazito važnim prvim korakom u tom smjeru, kako zbog sadržaja same knjige, tako i zbog suradnje ZMAG-a (Zelene mreže aktivističkih grupa) i biblioteke Što čitaš?. Uostalom i sama permakultura se bazira na suradnji između ljudi, suradnji ljudi s prirodom i jednom potpuno drugačijem načinu života, uzgoja hrane, itd.
Ovaj vodič predstavlja dobar uvod za svakoga tko želi saznati nešto više o samim principima permakulture, mogućnostima uzgoja hrane i načinima koji su primjenjivi u različitim sredinama, bilo da je riječ o ruralnim ili urbanim područjima. Reciklaža, kompostiranje, navodnjavanje, uređenje prostora i vrta, izgradnja... Knjiga obuhvaća cijeli niz stvari koje čine sastavni dio našeg života. Tekst je upotpunjen s nešto više od sto ilustracija, koje osim vizualnog oblikovanja ispunjavaju i ulogu dodatnog objašnjenja napisanog.
Riječ je o praktičnom izdanju koje će vam dati ideje za vaše projekte ili vas tek upoznati s mogućnostima koje se nude u različitim sredinama.

 

Martina Globočnik:
LJUDI IZ TELEVIZORA

[A5, 108 str., 35,00 kn]

Ljudi iz televizora su nepretenciozna zbirka razmišljanja o utjecaju masmedija na gledatelje i društveni život u cjelini, kao i propitivanja mogućnosti korištenja televizije i socijalno angažiranog dokumentarnog filma kao sredstva društvene promjene. Autorica se uprvom dijelu knjige bavi utjecajem masovnih medija i "utvrđujući" stanje daje dobar uvod za drugi dio knjige koji je izrazito praktičan. Bilo da ste aktivist i želite znati kako se odnositi s medijima, bilo da ste novinar i želite znati kako raditi s aktivistima, ili ste aktivist i novinar, a želite prezentirati svoju priču, ovdje ćete pronaći mnoge praktične savjete, sugestije, iskustva i različite mogućnosti medijsko-aktivističkog rada.
Knjiga je pisana jednostavnim znanstveno-populanim jezikom i zamišljeni su kao priručnik u razmišljanju i djelovanju svima koji osjećaju da reklamne poruke i isprazni filmski hitovi nisu jedino za što su stvoreni masmediji, taj neizostavni čimbenik suvremene kulture i vremena u kojem živimo.

Iz medija o ovom izdanju...

 

Bore Lee:
IZVIRU PJESME IZ DUŠE

[A5, 68 str., 25,00 kn]

Boris Ivković majstor je borilačkih vještina iz Sinja. Još od ranog djetinjstva maštao je o filmskoj karijeri i snimanju kung fu filmova, sve dok nije odlučio uzeti stvar u svoje ruke. Od 1994. pod umjetničkim imenom Bore Lee počinje snimati filmove sam. Svi njegovi filmovi su akcijske drame s obilatim korištenjem borilačkih vještina, što ga čini jedinom i najvećom akcijskom filmskom zvijezdom u nas.
Ovo je prva (sigurno ne i zadnja) Borina zbirka poezije. Neizbježno je primjetiti da i u poetskom izričaju njeguje iste vrijednosti kao i u svojim filmovima. Poezija otkriva Borinu nježnu stranu, njegovu žudnju za ljubavi, njegovu snažnu privrženost prema prirodi, sportu, zdravom životu, prijateljima... Život ga nije mazio, no on je, poput pravog borca, smogao snage da digne glavu, pogleda život prkosno u oči i progovori ove stihove. Baš kao i u svojim filmovima, Bore se u stihovima odupire mračnoj strani te upire svoj pogled prema onom što je lijepo, časno i pravedno.

 

Ankica Čakardić:
SUVERENITET POTREBA

[A6, 16 str., 5,00 kn]

Suverenitet potreba je kritika sustava kakav danas poznajemo i promišljanje nekih mogućnosti njegove promjene.
Potreba znači nužnost, pa je samim tim neizbježna, no tko stvara potrebe i koliko su one stvarne? Autorica određuje odnose moći u današnjem sustavu i definira centre moći, koji su jedan od ključnih faktora u određivanju suvremenih potreba, ali i u određivanju društvenih, ekonomskih, političkih i svih ostalih odnosa u društvu.

 

[autor nepoznat]:
OSOBNA REVOLUCIONARNA TEORIJA

[A6, 20 str., 5,00 kn]

Osobna revolucionarna teorija je već nekoliko puta objavljena u Hrvatskoj, a u cijelom svijetu je doživjela nebrojena izdanja. Svako od tih izdanja je drugačije, jer je i sam tekst nastao na taj način. Krenuo je kao letak tijekom šezdesetih da bi se do danas pretvorio u malu knjižicu, koja predstavlja izrazito važan teorijski rad.
Riječ je o situacionističkom tekstu koji problematizira svakodnevan život, procese proizvodnje, ideologije, političke dogme i na inteligentan način pronalazi odgovore na neke od ključnih pitanja u današnjem (kao i nekadašnjem) društvu spektakla.
Tekst je originalno nastao na francuskom jeziku, međutim njegove razne verzije su razvijene na francuskom i engleskom jeziku (ali i na drugim jezicima), pa je ova verzija Osobne revolucionarne teorije nastavak na niz izdanja iz engleskog govornog poručja. Naravno, neke manje promjene su nastale i u ovom izdanju na hrvatskom, jer riječ je o trećem izdanju u posljednjih deset godina.

 

Fredy Perlman:
REPRODUKCIJA SVAKODNEVNOG ŽIVOTA

[A6, 32 str., 5,00 kn]

Reprodukcija svakodnevnog života jedan je od najpoznatijih Perlmanovih tekstova, a bavi se kapitalističkim sustavom i njegovom reprodukcijom, kao i reprodukcijom društvenih odnosa.
Sustav je osmišljen na način da se lako prilagođava i oblikuje, ovisno o trenutnim potrebama, a te potrebe će jednostavno prikazati kao "potrebe društva", čime osigurava svoju daljnju reprodukciju. Također, Perlman kroz tekst objašnjava neke mitove stvorene oko pojmova koje kapitalizam stvara i kroz to još jednom razotkriva stvarnu prirodu proizvodnih (kao i ostalih) procesa u današnjem društvu.

 

Jane Doe:
ANARHISTIČKA FARMA

[A5, 220 str., 40,00 kn]

Anarhistička farma je nastavak romana Životinjska farma koji je George Orwell napisao prije šezdesetak godina. Nastavak tog romana je suvremena basna, priča koja govori o ekološkim katastrofama, ekonomskoj i socijalnoj situaciji u modernom društvu, prijateljstvu i neprijateljstvu ljudi, životinja i prirode, ljubavi i utopiji.
Riječ je o basni za djecu i odrasle, baš kao što je to predstavljala i sama Životinjska farma. Sjećate se Snowballa, svinje koju protjeraju sa Životinjske farme? Priča počinje s njegovim protjerivanjem, nakon čega upoznaje šumske životinje i shvaća kako je svijet znatno veći od ograde Životinjske farme. A osim Životinjske farme u okolici postoje i druga imanja... Autorica nas kroz priču na duhovit i zabavan način upoznaje sa životinjama ljudskih karakteristika, njihovim načinom života i utopijskim zajednicama, aktivizmom i diskusijama o nasilju, nenasilju, autoritetima, strahu od nepoznatog i pitanjima tolerancije i netolerancije.

 

ANARHIZAM
Mali priručnik za početnike
[A6, 28 str., 5,00 kn]

Anarhizam je politička ideja koja u svakodnevnom životu, kroz medije, knjige i sve ostale načine, vrlo često doživljava krivo predstavljanje. Riječi anarhizam i anarhija se upotrebljavaju u negativnom kontekstu, stvarajući time poptuno krivu sliku o anarhizmu kao političkoj ideji.
Ova knjižica odgovora na neka od najčešćih pitanja vezanih uz anarhizam, a bazirana je na cijelom nizu smjerova unutar anarhizma, tako da ne zastupa jedno stajalište, već donosi prikaz raznih anarhističkih pogleda na neka od pitanja. Kao takva, predstavlja zanimljivo štivo za "početnike" i one koji to nisu... Također, ova knjižica nije manifest ili pokušaj "vrbovanja". Njena svrha je informativna, a manifeste i "vrbovanje" ostavljamo političkim skupinama i strankama sumnjivih namjera. Svi smo slobodni učiniti što god želimo sa informacijama koje dobijemo. Neka tako i ostane.

 

Zbornik tekstova:
ANARHIZAM I NASILJE
[A5, 132 str., 35,00 kn
]

Diskusija o nasilju i nenasilju unutar anarhističkog pokreta postoji od njegovog nastanka. Problematiziranje nasilja, nenasilja i raznih kombinacija jednog ili drugog je na jednak način prisutno prije sto godina ili danas kada "bauk" anarhizma i politički motivirano nasilje opet postaje aktualna tema. Ova knjiga govori o različitim pristupima, donosi različita viđenja i analize vezane uz nasilje i nenasilje.
Otvaraju se mnoga pitanja: Gdje je granica između nasilja i nenasilja? Koliko nasilja? Što znači nasilje? Kojim putem dalje?
Ova knjiga predstavlja dio te diskusije, otvara nova pitanja i pomaže u demistifikaciji anarhizma. Anarhizam se često poistovjećuje s nasiljem, međutim, ova knjiga donosi sasvim suprotno viđenje. Takav prikaz anarhizma ima određenu težinu jer je riječ o stavovima ljudi koji su direktno uključeni u anarhistički pokret... a sve to je tek početak.

Iz medija o ovom izdanju...

 

Graham Purchase:
MOJE PUTOVANJE S ARISTOTELOM KROZ ANARHISTIČKU UTOPIJU
[A?, 120 str., 25,00 kn]

Moje putovanje s Aristotelom kroz anarhističku utopiju počinje u bliskoj budućnosti u Australiji. U tijeku je rudarski štrajk koji je nasilno prekinut. Toma, jednog od učesnika štrajka, pretuče policija i ostavi u rudniku misleći da je mrtav.
Ipak, Tom se budi i nakon što izađe iz rudnika shvati da se nalazi tisuću godina u budućnosti, gdje upoznaje Aristotela koji ga vodi kroz svoj svijet bez vlasti, šefova i prisile. Tom taj svijet uglavnom upoznaje kroz Bear City, visoko razvijen grad, gdje ljudi žive u skladu jedni s drugima i s prirodom. Graham Purchase kroz ovu knjigu oživljava ideje mnogih anarhista i anarhistkinja pa se kroz roman provlače ideje koje je moguće pronaći u tekstovima autora i autorica kao što su Noam Chomsky, Murray Bookchin, Emma Goldman, Charles Fourirer, Petar Kropotkin i drugi.

Iz medija o ovom izdanju...

 

Donald Rooum:
WILDCAT
Anarhoidni stripovi
[A5, 48 str., 25,00 kn
]

Donald Rooum i njegova anarhistička strip junakinja Wildcat su svojim dugogodišnjim prisustvom u anarhističkom pokretu zauzeli važno mjesto unutar pokreta. Ovaj izbor stripova donosi satirične, nadasve duhovite i često samokritične stripove koji su obilježili novine Freedom kroz posljednja dva desetljeća.

Iz medija o ovom izdanju...

 

Jason McQuinn:
ZAŠTO NISAM PRIMITIVIST
[A6, 20 str., 5,00 kn
]

Ovaj esej predstavlja primitivizam kao šarenu teoriju, kao trenutno najrašireniju anarhističku teoriju, kao teoriju koja se velikim dijelom prakticira, i kao teoriju koja, kao što ističe sam autor eseja Jason McQuinn, naginje ideologizaciji. Ovdje nije riječ o čistoj propagandi, ovaj esej je istovremeno informativan i relevantan prikaz primitivizma, i, s druge strane, njegova kritika, upućena od osobe dirketno uključene u pokret, a ne nekog izvana.

Iz medija o ovom izdanju...

 

Bob Black:
UKIDANJE RADA
[A6, 48 str., 10,00 kn
]

Ukidanje rada predstavlja izrazito važan tekst koji kritizira sam koncept rada, čime Bob Black čini korak dalje od cijele ljevice i većeg dijela anarhističkog pokreta. Dok se klasična ljevica bavi pitanjima radnih uvjeta, plaća, satnice, radnih ugovora, sindikalnog udruživanja i pune zaposlenosti, Black poziva na punu nezaposlenost kao mogući (i po njemu jedini) put kojim ćemo postojeće probleme u potpunosti neutralizirati.
Kritizirajući rad i pozivajući na ludičku revoluciju, on donosi svjež pristup problemu rada, kako prije sedamnaest godina kada je tekst napisan, tako i danas.
Do sada je preveden na deset jezika i izazvao je cijelu lavinu reakcija, kako pozitivnih, tako i negativnih. Izložite se ovoj provokaciji, koja će zasigurno i kod vas izazvati reakciju. Ili vas čak navesti na to da rad zamjenite igrom...

Iz medija o ovom izdanju...

 

 

na prvu stranicu