O Što čitaš?

Izdavačka kuća Što čitaš? je pokrenuta tijekom ljeta 2001. godine, iako sam izdavački projekt postoji nešto duže... Prvo izdanje koje možemo vezati uz povijest naše izdavačke kuće objavljeno je 1999. godine, u sklopu izdavašta Zagrebačkog anarhističkog pokret,a grupe koja je postojala od 1991. do 2001. godine. Nakon toga, Što čitaš? nastavlja s izdavaštvom pod novim imenom. Dakle, koliko godina ima Što čitaš?, nije lako odrediti.

Internet stranicu smo pokrenuli tijekom lipnja 2003. godine i od tada postupno raste i to prvenstveno zbog elektroničkih izdanja knjiga i tekstova, koji čine važan dio našeg izdavaštva. Nakon pokretanja Anarhističke biblioteke, zaključili smo da je najbolje sve tekstove objavljivati upravo tamo, tako da budu dostupni na jednom mjestu pa smo prestali nadopunjavati taj dio na stranici.

Kada je izdavaštvo pokrenuto, često su nas pitali kako ste se odlučili za upravo ovakvu izdavačku kuću - odgovor je uvijek bio jednostavan (a vrijedi i danas) - željeli smo čitati neke drugačije knjige, koje tada nitko nije želio objaviti... onda smo to učinili sami. Danas se sve skupa proširilo izvan tih okvira, no i dalje je na tragu prve ideje - objavljujemo neke drugačije knjige...

Osnovna motivacija za objavljivanje svakog novog naslova je njegova društvena relevantnost ili nezastupljenost kroz prije objavljene naslove. Pri tom odabiru novih izdanja presudnu ulogu ima sam sadržaj knjige, čemu zasigurno dajemo veću važnost nego "pedigreu" ili pozadini iz koje autor ili autorica dolaze. Bilo bi potpuno besmisleno objavljivati tekstove ljudi koji odgovaraju ovom ili onom političkom profilu, ideologiji ili pripadaju "podobnoj" skupini. Ne zbog toga jer to ne može odrediti kontekst, već to jednostavno ne može biti glavni odlučujući motiv za objavljivanje nekog teksta.

Aktualna društvena pitanja, promišljanje mogućih promjena i razvoja društva (odnosno, svake pojedine osobe unutar društva, pa onda i cijelog društva) je možda osnovni tematski smjer za Što čitaš?, a koji se može definirati kao slobodarstvo. Što to točno znači, najbolje otkrivaju sami naslovi objavljeni do danas.

Koliko sve ovo otkriva o Što čitaš?. Puno i ništa (barem ne na način da niste mogli to i sami zaključiti), no svakako daje neku jasniju ideju kako smo krenuli i gdje želimo dalje...

 

 

na prvu stranicu