Luther Blissett

Nitko se ne usuđuje
nazvati to nihilizmom

 

Neoističku estetiku obilježava plagijatorska djelatnost i korištenje kolektivnih pseudonima. Plagiranje je sredstvo kojim se napada privatno vlasništvo, dok je to što svi članovi neoističke mreže preuzimanju ime Luther Blissett osnova žestoke borbe ovog pokreta protiv kapitalizma.

Prisjećajući se na trenutak kasnog šesnaestog stoljeća, pronalazimo da su dramski pisci poput Sheakspearea i Marlowea često plagirali zaplete i ideje ranijih pisaca. U tome plagijatorskom aspektu elizabetinske drame možemo razabrati razvijeni oblik protomodernizma.

Plagiranjem se posebno dobro koristio Lautreamont. Slično tomu, djela Williama Burroughsa bitno ovise o plagiranju, kako s obzirom na sadržaj tako i s obzirom na stil. Plagiranje je osobito uočljivo u djelima Tzare i Artauda.

Velika prednost plagiranja kao književne metode jest to da ona otklanja potrebu za talentom ili velikom marljivosti. Sve što zapravo trebate u činiti jest izabrati ono što želite plagirati. Entuzijastični početnici mogli bi izabrati za početak plagiranje ovog eseja. Tvrdokorni bi nihilist mogao izabrati doslovno ga plagirati, dok oni pojedinci koji djeluju u zabludi da su malo više naklonjeni umjetnosti možda odluče promijeniti tu i tamo pokoju riječ, ili čak razmjestiti odlomke!

Ne bi trebalo zaboraviti da je plagiranje jedna vrlo kreativna vježba i da se svakim činom plagiranja unosi novi smisao u plagijat. Nažalost, to ne mijenja činjenicu da su kapitalističke sile koje kontroliraju zapadnjačku kulturu proglasile plagiranje modernih tekstova ilegalnim. Ipak, ne dopustite da vas to omete u plagiranju suvremenih djela. Nekoliko razboritih mjera predostrožnosti će vas spasiti od krivičnog gonjenja. Osnovno pravilo za izbjegavanje kršenja autorskih prava je preuzimanje osnovne ideje i duha teksta, a da se on ne plagira od riječi do riječi. Najbolji primjer toga bila bi Orwellova 1984. , koja je izravni prijepis Zamjatinova romana Mi. Svatko tko se imalo ozbiljno zanima za neoplagiranje trebao bi provesti malo vremena uspoređujući ta dva teksta.

U sferi pop-glazbe, dobar primjer neoplagiranja je način na koji je slijed akorda iz pjesme Louie Louie preuzet i spojen s riječima pjesme Wild Thing. To je najbolji primjer plagiranja, lišen pozitivnih čimbenika poput vješte promjene konteksta.

Ukratko, plagiranje štedi vrijeme i napor, poboljšava rezultate i pokazuje popriličnu inicijativu plagijatora. Kao revolucionarno sredstvo, idealno odgovara zahtjevima našeg vremena.

[S engleskoga prevela Lada Furlan. Objavljeno u Zarezu, broj 132, 2004.]

 

 

 

na prvu stranicu