Decadent Action

Kupujte sad, bunite se poslije

 

Tko želi biti milijunaš? Mi želimo. Priznajte, kad pričamo o lovi, povelika količina keša obogatila bi vam živote, zar ne? Subkultura je puna ljudi koji govore kako su novac i potrošačka svijest užasni, ali bi itekako voljeli novi kompjutor ili fotokopirku da otisnu svoj novi časopis. Možda bi i samo novi kaput ili par zimskih cipela poboljšali stvari. Sve je to stvar percepcije, na kraju krajeva, nije proizvod taj koji ne valja, nego je to lanac distribucije odnosno kapitalizam. Dekadentna akcija nudi novu i jedinstvenu strategiju za svrgavanje kapitalizma bez mračnog vegetarijanskog prizvuka krivnje koji okružuje ekstremno ljevičarske i anarhističke grupacije. Dekadentna akcija nudi plan zasnovan na zakonima koji podupiru sam kapitalizam, a to je jednostavno pitanje ponude i potražnje. Upravo je to jednadžba koja će oblikovati "tržište", a time i cijenu robe u trgovinama. Jedan od aspekata ove veze jest pravilo - što je više zahtjeva, to je i cijena veća. To je posljedica ekonomskog pravila koje tvrdi da se "vrijednost" pridodana robi zasniva na oskudnosti izvora. Najjednostavnije se to može vidjeti na slučajevima vrijednog kamenja i metala, kao što su dijamant i zlato. Plaćate visoku cijenu jer su izvori ograničeni, a potražnja visoka.

Dakle, plan je sljedeći, ohrabrujemo ljude da troše što je moguće više; da troše na luksuznu robu također. To ima dvostruk učinak. Tjera ljude da žive iznad svojih mogućnosti i izvan svojih okolnosti. Naposljetku, zašto ne biste jeli u najskupocjenijim restoranima u gradu? Drugo, upravo kupnjom možemo utjecati na inflaciju. Glavna ekonomska politika britanske vlade je kontroliranje inflacije ograničavanjem plaća, visokim kamatama i ograničenim razvojem ekonomije. Stalno zaposlenje inflacijska je mjera i jednostavno nije logična za vladu koja želi voditi uspješnu ekonomiju u okrilju čistog kapitalizma ili miješane ekonomije.

Zato izađite na ulice, nabavite si kreditne kartice, možda čak dvije-tri, i proširite ludnicu među svojim redovima. Ne brinite se zbog računa, govorimo o kolapsu kapitalističkog sustava koji će podleći pod vlastitom težinom. Računi će postati beznačajne sitnice kako budemo ulazili u razdoblje hiperinflacije slično onome u predratnoj Njemačkoj.

Ako vam se sviđa ideja da postanete potrošački terorist, pošaljite nam adresiranu kovertu s markom ili 1 dolar za primjerak našeg visoko cijenjenog časopisa Decadent. I vi možete pridonijeti trenutačnoj smrti kapitalizma.

[S engleskoga prevela Andrea Pisac. Objavljeno u Zarezu broj 132, 2004.]

 

 

 

na prvu stranicu