Graham Purchase

Moje putovanje s Aristotelom
kroz anarhističku utopiju

 

Predgovor elektronskom izdanju

Pisati predgovore dobrim knjigama je nezahvalan posao, jer teško je ostati objektivan ako se nađeš pod dojmom, dok je s druge strane ta objektivnost potpuno relativan pojam. Na kraju krajeva, naš subjektivan stav je ono što uvijek prevlada, baš kao što i svaku pročitanu knjigu doživljavamo potpuno subjektivno, nakon čega eventualno pokušavamo objektivno razmisliti o pročitanom.
Oko ove knjige sam krajnje subjektivan. Ne mogu se tome oteti, ako ni zbog čega, onda zbog činjenice kako sam kompletan posao odradio sam - od prijevoda do prijeloma, od odluke "ovo treba prevesti" do same realizacije cijele ideje.
Ipak, pisanje ovog predgovora ne bih okrenu o u tom smjeru. Ne bih želio pisati hvalospjeve i uvjeravati te već na samom početku kako je ovo dobra knjiga. To je na tebi da prosudiš i odlučiš. Prvenstveno bih želio predstaviti samog autora i ono što se provlači kroz samu knjigu.
Graham Purchase je prvenstveno anarhistički teoretičar, koji predstavlja jednu vrlo pomirljivu struju unutar svih struja koje čine anarhistički pokret raznolikim, iako se ponekad osjeća njegovo naginjanje anarhosindikalizmu. Ipak, kroz svoj teorijski rad, baš kao i kroz ovu priču, vrlo spretno izbjegava domgatizam i pronalazi načine na koje se različita stajališta unutar anarhizma nadopunjuju, prožimaju i time predstavljaju jednu ideju. Iako taj pomirljiv ton predstavlja veliku vrijednost u njegovom radu, zapravo je najvažniji dio skriven u činjenici da probelmima s kojima se društvo susreće prilazi realno, tako da govoreći o društvenim promjenama ne ulazi u pretjerano romantiziranje koje često ne predstavlja realne mogućnosti.
Naravno, u ovoj priči, koja je fikcija, određeno romantiziranje je neizbježno, iako se priča u svojoj osnovi zasniva na njegovim teorijskim radovima, pa je vrlo lako prepoznati kako su spomenuta društva uređena u skladu s onim što se može pročitati u njegovim ranijim radovima ili onome što je naknadno objavljeno u knjizi "Anarchism and Environmental Survival". Naravno, kroz samu priču se provlače i ideje koje se mogu pripisati drugim anarhističkim autorima i autoricama, još od najranijih dana anarhizma pa sve do suvremenog anarhizma. U pojedinim dijelovima priče je zanimljivo kako likovima daje imena poznatih anarhista i anarhistkinja, što je simpatično, iako možda pomalo pretjerano.
U svakom slučaju, Graham Purchase je kroz ovu priču postigao jedan važan cilj - kroz jednostavnu i lako razumljivu priču je dočarao svoju viziju anarhističkog društva budućnosti, što je vrlo često nezahvalan posao, jer naravno, teško je pretpostaviti što su mogući razvojni putevi našeg društva. Ipak, ne bi bilo dobro zanemariti činjenicu kako promišljanje tog mogućeg razvoja nudi neke od odgovora na pitanje "kojim putem krenuti?". Naravno, ne kao politički program, već kao poticaj na daljnje promišljanje, jer bilo bi u najmanju ruku nepristojno unaprijed određivati kako bi netko trebao živjeti, pogotovo ako govorimo o nekoj dalekoj budućnosti. Čak i ako govorimo o bližoj budućnosti, moramo ostaviti takve odluke onima koji i koje će živjeti u tom trenutku i na kojima je sva odgovornost vezana uz te odluke.
Možda je bitno naglasiti da ovo ne predstavlja nešto što bi se moglo nazvati anarhističkom platformom ili nečim sličnim, već je riječ o dobroj priči, predstavljanju ideje na jedan drugačiji način.
Važno je naglasiti da Graham Purchase nije književnik, što je lako zaključiti iz nekih sasvim normalnih Ťgrešakať koje se javljaju u pokušaju pretakanja teorije u književno djelo - međutim, sama ideja ove knjige nije bila stvoriti velik književni uradak, već napisati bajku, utopijsku viziju neke bolje budućnosti, potaknuti sebe i druge na razmišljanje i na neki način pokušati uobličliti razne teorijske radove u jednu priču koja je zabavna, lako čitljiva i koja može potaknuti maštu na stvaranje neki novih vizija... Na ovu knjigu je dobro gledati na taj način...
Tiskanu verziju knjige je ilustrirao Marko Tokić, anarhistički aktivist i umjetnik. Iako originalno izdanje ne sadrži ilustracije, činilo nam se dobrim dočarati dijelove knjige i na ovaj način. Uostalom, anarhistička umjetnost je malo poznat i ponekad zanemaren dio ove ideje, iako je zapravo riječ o vrlo bogatom dijelu umjetnosti. Vjerujem kako će neki od budućih projekata biti više posvećeni umjetnosti, međutim, kako je to najbolje diplomatski reći, vrijeme će pokazati...
Ilustracije su izostale u elektronskom izdanju, no bilo je bitno spomenuti ih, jer u tiskanom izdanju predstavljaju sastavni dio knjige.

Marko Strpić

 

Prošlo poglavlje

 

Sljedeće poglavlje