Mario Kovač

Baršunasto podzemlje

 

Kratak, sretan život

 

U početku bijaše masa.

Nastao je sa velikim praskom. Nije bio rođen ili napravljen. Jednostavno je nastao i istog trenutka se našao u uskom kanalu sa ostalima. Nošen nevidljivom silom udarao je u stijenke kanala i u ostale svoje vrste. Nije znao kuda ide i hoće li tamo uopće stići. Znao je samo da mora nastaviti i da nipošto ne smije prekinuti put. U glavi mu je rojilo na tisuće pitanja, ali odgovarao je jednako na sva: "Kasnije! Kasnije! Sada moram biti najbrži!"
Bezglavo je srljao naprijed vođen tom idejom.

Oko njega su se mijenjale fantastične slike savršenih organizama. Svaki je oduzimao dah, ali on nije smio stati jer je iza sebe osjećao čopor ostalih svoje vrste koji hrle prema istom cilju čekajući njegovu grešku. Odjednom, pred njim se pojavila prepreka koju je bilo nemoguće izbjeći. Pokušao se zaustaviti, ali inercija je bila prejaka za njegove ograničene mogućnosti. Prepreka se približavala vrtoglavom brzinom... I nastao je mrak.

Bio je svjestan promjena koje se događaju oko njega i na njemu. Zapravo, upotrebio sam krivi izraz. Nije bio svjestan. Znao je da se mijenja, ali na koji način i zašto, to nije znao. Osjećao je te nagle promjene i nije imao ni najmanje ideje što da misli o njima. Stoga se samo prepustio plutanju okružen tišinom i konstantnom strepnjom. Ali, strah i strepnja su bili kratka vijeka. Uskoro su prerasli u zatupljujuću ugodu. Pomirio se sa situacijom i samo čekao. Za to vrijeme njegov organizam je prestao biti bezlična masa i počeo je dobijati konkretne konture. Primjetio je da postoje dva razdoblja u njegovom životu: mračno i svijetlo. Jedanput, baš kad je prelazio iz mračnog u svijetlo razdoblje, osjetio je novu dimenziju, nešto novo što ga okružuje. Cijeli novi svijet se otvarao pred njim i njegov zakržljali mozak je počeo grozničavo raditi. Primao je ogromnu količinu informacija koje nije znao sortirati. To novo čulo ga je fasciniralo i proširilo granice njegovog skučenog svijeta. Tada je shvatio da postoji i nešto izvanjsko i ta spoznaja je promijenila njegov pogled na svijet. Prestala je pasivnost i počelo promatranje. Riznica njegovog znanja počela se širiti baš kao i on sam. Prvi put je osjetio skučenost i svoju ništavnost. Želio je van. Udarao je stijenke koje su ga okruživale tražeći izlaz. Svijetla razdoblja je svjesno produživao do krajnjih granica. Naizmjence je padao iz razdoblja letargije u razdoblja bijesa. Bio je frustriran svojom nemoći da promijeni bilo što. Vrijeme je provodio u čekanju. Shvatio je da se izvor života krije u vrpci koja je spajala njegovo tijelo sa stijenkama oko njega. Osjetio je kako kroz tu vrpcu struji energija koja mu omogućuje život i nagađao je da se u njoj krije neka vrsta izlaza.

Prostor oko njega se nevjerojatno suzio i počeo ga gušiti. Nepodnošljivo. Nešto se moralo mijenjati. Čekao je. Čekao je. Čekao je. Čekao je. Čekao je. I konačno je stiglo.

Neko više biće je obuhvatilo jedan njegov ud i vuklo ga van. Svjetlo je prodiralo kroz pukotinu i zasljepljivalo ga. Svijet se okretao naglavačke. Valovi bola su mu pomućivali pamet. Nije razmišljao racionalno već nagonski. U glavi mu je vladao kaos. Automatski je upotrebio svoju novu moć. Ispuštao je zvukove. Panični, glasni krikovi su mu oduzimali snagu. Više biće je povuklo snažnije i on je izronio. Svijet se na trenutak naglo raširio, a zatim potpuno nestao.

--------------------------------------------------------------------------------------

"Gotovo!"

Doktor je žustrim pokretima sapuna skidao krv s ruku.

"Moje saučešće."

Medicinska sestra je čistila instrumente i spremala ih u pretince.
Na krevetu je sjedila djevojka raspuštene kose i suznim očima je promatrala krvavu grudu u lavoru. Nije osjećala ništa.
Doktor je krenuo prema vratima, a zatim se nečega dosjetio. Vratio se natrag i tiho šapnuo medicinskoj sestri u uho:

"Moram požuriti da ne zakasnim na Dnevnik. Naplati joj, a malog odmah baci da se ne usmrdi."

Zatim je obukao kaput, pogledao kroz prozor i veselo primjetio:

"Kako divan dan. Sigurno je utorak."

 

Prethodna priča

 

Sljedeća priča

 

 

na prvu stranicu